Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Ενθαρρύνουμε την πρόληψη, βελτιώνουμε την υγεία μας.

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για την εκπαίδευση των παιδιών και οικογενειών τους σε θέματα αγωγής υγείας, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 από τις 09.00 έως 16.00 θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα οδοντιατρικά ιατρεία των νοσοκομείων της Κρήτης προληπτικός έλεγχος και φθορίωση σε παιδιά με Αναπηρία (Νοητική υστέρηση, αυτισμό, κ.α.).

Επίσης, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο (στο χώρο της κινητής μονάδας Αιμοδοσίας) από τις 10.00 το πρωί έως 17.00 το απόγευμα, φθορίωση σε παιδιά γενικού πληθυσμού, ηλικίας 4 έως 14 ετών, θα πραγματοποιούν οι ειδικευμένες οδοντίατροι του Κ.Υ. Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Η προσέλευση των παιδιών για φθορίωση είναι ελεύθερη, διαρκεί λίγα λεπτά και θα γίνεται χωρίς ραντεβού με την επίδειξη self test και σε εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν/εκπαιδευτούν σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής τους υγιεινής, συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιγνίδια και πειράματα που έχουν ετοιμάσει οι ειδικευόμενες νοσηλεύτριες δημόσιας υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης

Ειδικότερα,  για τον προληπτικό έλεγχο και τη φθορίωση σε παιδιά με Αναπηρία οι κηδεμόνες/ συμπαραστάτες ΑμεΑ που επιθυμούν να υποβληθούν τα παιδιά τους σε οδοντιατρικό έλεγχο και φθορίωση καλούνται να επικοινωνήσουν από την Τρίτη 15.3.2022 έως και την Πέμπτη 17.3.2022, κατά τις ώρες 8.00-14.00, στα τηλέφωνα 2813 404429 και 2813 404330, με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, προκειμένου να ορίσουν το ραντεβού τους στο κοντινότερο με τον τόπο κατοικίας τους οδοντιατρικό ιατρείο νοσοκομείου. Η προσέλευση των παιδιών και των συνοδών τους στα νοσοκομεία (συνιστάται ο συνοδός να είναι ΜΟΝΟ ένας όταν αυτό είναι εφικτό)  θα γίνεται με τη επίδειξη rapid test ενώ πληροφορίες για την διενέργεια  των  rapid test θα δίδονται τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια  κλεισίματος του ραντεβού.

Το πρόγραμμα για τον προληπτικό έλεγχο και φθορίωσης σε παιδία με αναπηρία έχει ως ακολούθως :

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
Γ.Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΑΝΑΝΕΙΟ  
Γ.Ν. – ΚΥ  ΣΗΤΕΙΑΣ  
Γ.Ν.ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ  
Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ  
Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ  

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
ΠΑ.Γ.Ν.Η.  
Γ.Ν. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  

 

Η δράση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου και στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού ότι το στόμα αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να γίνει αντιληπτή η διασύνδεση της στοματικής υγείας με τη γενική υγεία.

Οι δράσεις ωστόσο για τη στοματική υγεία θα συνεχιστούν. Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων με οδοντοτεχνίτες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την Κρήτη  για την εξυπηρέτηση των πολιτών που χρήζουν οδοντοτεχνικές παρεμβάσεις.