Λογοθεραπεία | Στοματοπροσωπικές ασκήσεις

Λογοθεραπεία | Στοματοπροσωπικές ασκήσεις

Γιατί είναι τόσο σημαντικές?

Στοματοπροσωπική ενδυνάμωση και συντονισμός  αρθρωτών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή καθαρού ήχου.  Για τα παιδιά που έχουν τραυλισμό είτε παροδικό είτε  μόνιμο  είναι ακόμη πιο σημαντικές διότι βοηθάνε στην απομάκρυνση της έντασης από τα όργανα της άρθρωσης και της φώνησης (χείλη, γλώσσα, μιμητικοί μύες και αναπνευστικό σύστημα). Για να μπορεί να καταφέρει το παιδί να προφέρει δύσκολους ήχους όπως : /σ,ζ,λ,ρ/ και όλα τα συμπλέγματα οι μύες που συμμετέχουν στην άρθρωση πρέπει να έχουν αναπτυχθεί  πολύ καλά, τα όργανα της άρθρωσης να είναι ευκίνητα με γρήγορη εναλλαγή της γλώσσας και των χειλιών.

 

Για ποιο λόγο χρειάζεται να κάνετε στοματοπροσωπικές ασκήσεις;

Χάρη στις διασκεδαστικές ασκήσεις που περιέχουν λιχουδιές και διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως πούπουλα, χάντρες, μπάλες, σφυρίχτρες κ.α.

α)θα κεντρίσετε την προσοχή του παιδιού

β)θα ενισχύσετε τις προσπάθειες του παιδιού να αναπτύξει το εύρος της κινητικότητας της γλώσσας-δηλαδή, την ανύψωση και την πλευρικότητά της γλώσσας, την κινητικότητα των χειλιών και την στοματική ενσυναίσθηση.

γ)θα βοηθήσετε το παιδί να αποφύγει τις δυσκολίες στον σχηματισμό της φωνολογίας, θα μπορεί πιο εύκολα να προφέρει εξαρχής τους ήχους ,χωρίς τη βοήθεια του λογοθεραπευτή.

Η στοματο-κινητική εξάσκηση έχει στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων του στόματος, απαραίτητων για την σωστή ανάπτυξη της ομιλίας αλλά και της σίτισης. Οι δεξιότητες αυτές έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση, την συνειδητότητα, την κινητικότητα και τον συντονισμό των χειλιών, των μάγουλων, της γλώσσας και της γνάθου.

Αν στην διάρκεια της εξάσκησης στο σπίτι παρατηρήσετε, ότι το παιδί σας δυσκολεύεται πολύ να επαναλάβει τις ασκήσεις , δεν μπορεί να έχει τη γλώσσα χαλαρή, φαρδιά και είναι συνέχεια σε ένταση, μυτερή, γέρνει η τρέμει, αν το χαμόγελο του είναι ασύμμετρο και  τα χείλη δεν κλείνουν…είναι λόγος να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή η νευροπαθολόγο. Οι αιτίες πολλές και διάφορες από  το να έχει το παιδί βραχύ χαλινό μέχρι τη δυσπραξία, τη δυσαρθρία, τη στοματική αναπνοή η ακόμη και κάποια νευρολογική πάθηση.

Στο παρακάτω link (βίντεο στο youtube) παρουσιάζονται κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις από συνάδελφο, είναι απλές και μπορείτε να τις δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι μαζί με το παιδάκι σας, μπροστά στον καθρέφτη.

Προσοχή! Δεν αντικαθιστούν την θεραπευτική διαδικασία και αποτελούν απλώς ένα ενδεικτικό βοήθημα. Επίσης δεν αποκαθιστούν  πιθανές δυσκολίες στην άρθρωση.

 

https://youtu.be/35o5WUmTziM

 

 

ΜΑΡΙΑ Ν. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ